În inima satului Tureac, din județul Bistrița-Năsăud, meșteșugarul Leon Burbulea continuă cu pasiune o tradiție de artizanat transmisă prin generații. Cu o experiență de peste 20 de ani, Leon este un maestru al pielăriei, specializat în confecționarea unor piese unice: pieptare brodate manual, chimire decorate cu mărgele, opinci și căciuli de astrahan – toate realizate din piele naturală de bovină, miel, oaie sau capră.
Lucrările sale sunt adevărate opere de artă, fiecare detaliu fiind realizat cu migală și respect pentru tehnicile tradiționale. Pieptarele sunt brodate manual, în timp ce chimirele sunt îmbrăcate în piele de vițel și cusute cu mărgele, o parte din aceste ornamente fiind realizate de soția sa, și ea meșter popular. Opincile, robuste și autentice, sunt create din piele de vită, iar căciulile de astrahan păstrează frumusețea și funcționalitatea modelelor străvechi.
Deși Leon nu a urmat o școală de artă, fiecare creație a sa este o expresie a talentului înnăscut și a dragostei pentru arta populară. “Tot ce fac, fac din darul dat de Dumnezeu,” mărturisește meșteșugarul, care a transformat această pasiune în mod de viață după pensionare.
Ateliere și demonstrații live la Expo 2025
În cadrul zonei dedicate artei și meșteșugurilor, Leon Burbulea va oferi vizitatorilor o privire unică asupra procesului de creație tradițională. Vei putea observa cum iau naștere broderiile complicate pe pieptare, cum pielea naturală este modelată în chimire și opinci, fiecare pas dezvăluind complexitatea artei populare.
Atelierele susținute de Leon vor fi o ocazie rară de a descoperi măiestria autentică a pielarilor din zona Bistriței, de a înțelege tehnicile transmise din generație în generație și de a simți textura materialelor naturale folosite în aceste creații unice.
Intră în lumea creației autentice și lasă-te inspirat de poveștile sculptate în piele de Leon Burbulea, un adevărat păstrător al tradiției românești.